Mistä aineksista syntyy onnistunut migraatio uudelle alustalle? Hyvä suunnittelu vie pitkälle ja millintarkka toteutus maaliin asti. Osaavan kumppanin löytämisellä on migraatioprojektien läpiviennissä tärkeä merkitys.

Kun liiketoiminnan jatkuminen on kiinni IT-järjestelmästä, sen toimivuudesta ei voida tinkiä edes siirtymävaiheessa.

Yrityksen liiketoiminnan kannalta kriittisiä järjestelmiä siirrettäessä uudelle alustalle, on hyvä pitää ainakin kahdesta peukalosäännöstä kiinni: suunnittele tarkoin ja kirkasta päämääräsi.

Tinkimättömän tarkkoihin suunnitelmiin perustuva migraatio on ainoa oikea tapa toteuttaa tämä IT-remonteista kenties kriittisin. Suunnittelun tärkeyttä ei voi liikaa painottaa: parhaaseen lopputulemaan päästään pedantilla pohdinnalla, millintarkalla mittaamisella ja selkeillä stepeillä.

Onnistunut migraatio edellyttää myös tavoitteiden ja päämäärien huolellista kirkastamista: mitä uusilla järjestelmillä on tarkoitus tehdä nyt ja tulevaisuudessa? Kyse on siis oman toiminnan päämäärien hahmottamisesta ja olennaisen tiivistämisestä. Tästä syystä menestyksekäs migraatio on myös syvälle käyvä oppimisprosessi.

Sähköpostin ja kalenterin migraatio sujuu onnistuneesti seuraavilla vinkeillä:

  • Ympäristöjen nykytilan kartoittaminen. Selvitä, mihin kaikkeen migraatio vaikuttaa ja mitä migraatiossa pitää ottaa huomioon.
  • Huolellinen valmistelu. Tee kaikki, mitä voit valmiiksi taustalla ennen varsinaista siirtymistä uuteen.
  • Migraatiota kannattaa testata pilottikäyttäjillä. Tämän ansiosta saadaan tehtyä tarvittavat tarkistukset ja muutokset lopullista migraatiota varten.

Työtä ei migraatioprojektin aikana tarvitse keskeyttää. Lähdejärjestelmässä muuttuneet tiedot ja mm. saapuneet uudet viestit huomioidaan päivityssiirroilla. Yliheitto, nimipalvelinmuutokset ja viimeiset päivityssiirrot kannattaa ajoittaa ajankohtaan, josta on mahdollisimman vähän haittaa liiketoiminnalle. Tällä tavoin voidaan minimoida häiriöt liiketoiminnalle.

Tutustu, miten Bernerin migraatio O365-palveluun toteutettiin.

Myös Sofor siirtyi tänä syksynä O365-palveluihin (sähköposti, kalenteri, Teams ja Skype for Business). Migraatio onnistui kivuttomasti, kuinkas muuten.

Sovellusten migraatio uuteen alustaan onnistuu parhaiten seuraavilla vinkeillä:

  • Suunnittelu on avainasemassa – mitä siirretään missä vaiheessa, jotta liiketoiminta ei kärsi uudistuksesta
  • Toteutuksen pilkkominen hallittuihin vaiheisiin mahdollisuuksien mukaan
    • Aloita siirto pienemmistä, vähemmän liiketoimintakriittisistä järjestelmistä
  • Siirrä vain tarpeellinen uuteen järjestelmään
    • Arkistoi data niistä sovelluksista, jotka eivät ole enää aktiivisessa käytössä

Tutustu, miten Caverionin modernisoi sovelluksiaan.

Kirjoittaja

Pertti Makkonen

Johtaja, ratkaisupalvelut

Keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *