Kun käytettävä sovellus on riippuvainen taustaresursseistaan ja liikennöi niiden kanssa, vaatii tehokas käyttö ripeitä verkkoyhteyksiä sovelluksen ja taustaresurssien välille. Paikasta riippumaton työskentely ei aina kykene tarjoamaan nopeata verkkoa päätelaitteessa pyörivän sovelluksen ja konesalissa asuvan taustaresurssin välille. Sovelluksen käytettävyys romahtaa. Ratkaisuna sovellus voidaan virtualisoida konesaliin, lähelle taustaresursseja, ja esittää sovelluksen käyttöliittymä päätelaitteessa esitysprotokollan avulla.

Citrix sovellus- ja työpöytävirtualisointi mahdollistaa sovellusten käytön erilaisia päätelaitteita hyödyntäen.

Linux- tai Windows-käyttöjärjestelmää sovelluksineen toimitetaan esitysprotokollan välityksellä päätelaitteeseen. Päätelaitteina ovat useimmin kannettavat tietokoneet tai kädessä pidettävät laitteet. Terveydenhuollon ja teollisuuden vakioidut ympäristöt hyödyntävät myös ohutpäätelaitteita, thin clientteja.

Citrixin esitysprotokolla HDX tarjoaa korkean käytettävyyden. Se tukee erilaisten oheislaitteiden, kuten tulostinten, viivakoodin lukijoiden, kameroiden ja äänilaitteiden hyödyntämistä virtualisoitujen sovellusten kanssa.

Ohjaus- ja pääsynhallinta

Sovellus- ja työpöytävirtualisoinnin ohjaus- ja pääsynhallinta voidaan toteuttaa itse omassa konesalissa, tai se on mahdollista ottaa käyttöön pilvipalveluna. Käytettävät resurssit voivat toimia fyysisen raudan päällä, virtuaalikoneina omassa konesalissa tai julkisessa pilvipalvelussa.

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeuksien hallinta onnistuu Microsoftin Active Directoryn avulla, tai käyttämällä federoitua tunnistusta. Federoinnissa voidaan käyttää OpenID Connect tai SAML protokollaa tukevia identiteetintarjoajia. Active Directoryä käyttäville Citrix Cloud Workspace tarjoaa yksinkertaisen vahvan tunnistuksen, federointia hyödynnettäessä käytetään identiteetintarjoajan keinoja vahvaan tunnistukseen, esimerkiksi Azure MFA:ta.

Citrixin etätyön ratkaisut

Etätyön mahdollistavia tuotteita: Citrix Virtual Apps and Desktops kun halutaan itse toteuttaa ja ylläpitää ratkaisua. Citrix DaaS mahdollistaa sovellus- ja työpöytävirtualisoinnin pilvipalveluna. NetScaler on sovellusten verkkoyhteyksiä optimoiva verkkolaite. Citrix Secure Private Access korvaa VPN-ratkaisuja kun halutaan tarjota pääsyä sisäverkon weppipalveluihin ja muihin resursseihin.

Varaa tapaaminen

Kirjoittaja

Tero Laine

Järjestelmäarkkitehti ja Citrix-guru

Keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *