Yksi maailman johtava pumppu- ja vedenkäsittelytekniikan yritys Grundfos on erikoistunut energiatehokkaisiin ja vettä säästäviin ratkaisuihin lukuisissa sovelluksissa, esimerkiksi vedenjakelussa ja -käsittelyssä, teollisuudessa ja rakennuksissa.

Grundfos Environment suunnittelee ja valmistaa pumppaamoita. Sen päätehtävänä on isojen pumppaamoiden ja pumppausjärjestelmien tekninen sovellustuki, valmistus, toimittaminen sekä käyttöönottopalvelut.

Joutsan tehtaalta lähtee ympäri maailmaa jopa 12 metriä korkeita ja 3 metriä leveitä pumppaamosäiliöitä. Pumppaamo on yllättävän monimutkainen – se suunnitellaan valiten sadoista eri moduuleista sekä noin 2000 osasta.

Konfiguraattori helpottaa tarjousprosessia

Nopeuttaakseen tarjousten tekoa ja vähentääkseen teknisen osaamisen merkitystä tarjousta tehdessä Risto Lahtinen, Engineering Manager, on kehittänyt tiiminsä kanssa tarjous- ja hinnoittelutyökalun, ISM2020-tuotekonfiguraattorin.

Tuotekonfiguraattori on välttämätön osa myyjän arkea yli 20 maayhtiössä. Sen avulla myyjät suunnittelevat pumppaamon ja saavat sille hinnan.

Konfiguraattori helpottaa pumppaamon suunnittelua ja säästää myös huomattavasti aikaa verrattuna siihen, että suunnittelu tehtäisiin esimerkiksi laskentataulukko-ohjelmiston avulla. Samaa tietoa voi hyödyntää myös laskutuksessa ja jälkimarkkinoinnissa. Järjestelmässä on useamman vuoden ajalta historiatietoa, joka helpottaa huoltotiimin työtä asiakkaiden kanssa.

Kuvassa Risto Lahtinen, Engineering Manager ja taustalla pumppaamo.

Aika uudistaa konfiguraattori

Sofor on tehnyt ensimmäisen version työkalusta vuonna 2003 ja nyt sen tekninen uudistaminen tuli ajankohtaiseksi.

Yhtiön strategian mukaisesti aikaisempi teknologia ajettiin alas nopealla aikataululla. Uudistusprojektin aikana Sofor ylläpiti edellistä versiota, joten liiketoiminnalle ei aiheutunut minkäänlaisia häiriöitä. Tämän ansiosta projektin aikataulussa pystyttiin joustamaan ja sen lisäksi tuomaan lisää tärkeitä toiminnallisuuksia alkuperäiseen suunnitelmaan.

Teknisesti haastavaa projektia helpotti huomattavasti, että mukana oli sama Soforin asiantuntija, joka oli kehittämässä konfiguraattorin ensimmäistä versiota jo vuonna 2003.

 

Uusi versio pilvessä

Uudessa versiossa on paljon uusia ominaisuuksia, sitä on vaivatonta ylläpitää ja käyttöä voi laajentaa helposti maayhtiöissä. Se on selainkäyttöinen ja alustana on Microsoft Azure -pilvi. Toteutus perustuu Javaan ja Angulariin.

Risto Lahtisen mukaan palaute uudesta työkalusta on ollut hyvää – siinä on samanlainen toimintatapa kuin aikaisemmin, mutta parempi käytettävyys. Projektin onnistumista helpotti, että Grundfosin tiimi tiesi tarkasti, mitä haluaa työkalulta ja koko tiimi oli hyvin sitoutunut projektin onnistumiseen.