Sanasto:

D-sana: Digitalisaatio = asioiden muuttamista sähköiseksi, ykkösiksi ja nolliksi
I-sana: Integrointi = asioiden liittämistä yhteen 
A-sana: Analysointi = osiin purkamista, tutkimista
R-sana: Raportointi = tapahtumien oleellisten tosiasioiden näyttämistä

D-sanaa käytetään muotisanana laveasti eri yhteyksissä, yleensä aiheena on tuottavuus ja tehostaminen. Osalle D on selvä juttu, osa taas ahdistuu ja miettii asemaa, jolle jäätiin. Menikö juna jo? Ja mitä tuo D-sana oikeasti tarkoittaa? 

Ensimmäinen rauhoittava tieto on, että kyse ei todellakaan ole uudesta asiasta: D on edennyt jo yli puoli vuosisataa. Teknologian monimuotoisen kehittymisen takia sen tarkoitus ja käyttötavat vain laajenevat alkuräjähdyksen lailla, ja se on yksi keskeinen syy, miksi siitä on niin vaikea saada otetta. Mutta ei kaikkeen tarvitsekaan saada, riittää kun saa otteen itselleen tarpeellisesta osasta.

Soforilla haluamme keskustella tästä aiheesta aivan siinä maan pinnalla. Jätämme toimistolle sanavarastosta ne termit, jotka eivät asiakkaalle kerro yhtään mitään. Puhumme mieluummin asiakkaalle tuttujen järjestelmien liittämisestä yhteen, jolloin syntyy uusia hyödyllisiä tietojen kokoonpanoja.

Meillä on keinot käyttää ja parantaa olemassa olevaa tietoa, joka ei ole päässyt puhkeamaan kukkaan, koska se on sijainnut palvelimen varjoisammalla laidalla. Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme kertoa, että sinun ei kannata hankkia uutta sovellusta, saati palvelimia. Tällä kertaa riittää kun vain liitetään yhteen olemassa olevaa.

Olemme nähneet – vaikka muutakin kuulee – että raportoinnissa on yhdellä jos toisella, suurella ja pienellä, paljonkin kehittämisen varaa. Maailma ei tosiaan ole valmis silläkään saralla. Raportoinnista haluamme sanoa että kyllä, Excel on oikein hyvä. Ja jos niitä on pakko olla kymmenen, niin puhutaanpa mieluummin siitä, miten voisit nähdä niistä kaikista kaikkein oleellisimman yhdestä ja samasta paikasta. Useimmiten voimme todeta, että kun tuo yksi tieto on jo tuolla tietyssä excelissä, niin eikös vain, vaivojesi säästämiseksi, sitä samaa olisi hyvä käyttää muuallakin? Eli liitetään.

Jos D on organisaatiossasi dramaattisesti edennyt vaiheeseen, jossa niitä palvelimiakin on useita (itsellä tai jollain palveluntarjoajalla), niin silloin taas liitetään, nyt vain vähän isompia kokonaisuuksia. 

A(nalysointi) voi saada jonkun mahan sekaisin, emmekö vieläkään tee sitä (mitä?). A-sanaa käytetään mieluusti itsekorostukseen, ymmärrettävämpää olisi sanoa ihan suomeksi että tutkitaan. Tutkia voidaan silloin, kun tieto sovelluksista, palvelimilta ja vaikkapa Exceleistä on tuotu samaan paikkaan ja levitetty pöydälle. Tutkiminen on eri asia kuin raportointi, jossa vain todetaan, että näin meille kävi. Tietojen tutkiminen mahdollistaa miettimisen, miten toisella ja paremmalla tavalla meille voisi käydä.

Kun otamme sinuun yhteyttä, et tarvitse sanakirjaa. Tavataan maan pinnalla, selvällä suomella!

Kirjoittaja

Seppo Salo

Johtaja, vastuullisuuden ja kestävän kehityksen ratkaisut

Keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *