Asiakkaani kysyi sanatarkasti seuraavasti:

” Juttuvinkkiä jatkopostaukselle: ChatGPT ja vastaavat generatiiviset tekoälyratkaisut tuovat myös ihan ”full code” kehitysmahdollisuudet kaikkien ulottuville. Minkälaisia uhkia ja mahdollisuuksia näkisit tämän tuovan tuonne ”low code citizen developer” maailmaan?”

Keskustelin, kartoitin ja mietin, olisiko minusta ennustajaksi. Tutkin IBM Watsonx -alustaa, Hugging Facen ja ServiceNowin StarCoderia, Amazonin CodeWhisperiä ja tietenkin meitä lähinnä olevaa GitHub Copilotia.

Luin myös Advait Sarkarin dokumentin; ”What is it like to program with artificial intelligence?”.

Tekoäly on vallannut paikkansa ohjelmistoteollisuudessa, ja sen hyödyntäminen on laajentunut jopa perinteisen ohjelmoinnin avustamisesta ’full code’ kehitysmahdollisuuksiin.

Tivi -lehdessä oli artikkeli IBM:n Watsonx -alustasta, erityisesti Watsonx Code Assistant for Z:sta, joka käyttää tekoälyä ohjelmien koodin uudistamiseen. Watsonx osaa yli 115 ohjelmointikieltä ja lupailee optimoitua koodia. Mutta kuinka tämä liittyy ’low code citizen developer’ -maailmaan?

Mahdollisuudet ovat kiistattomat [SIC].

Tekoäly tukee ohjelmointia, helpottaa koodin luontia ja nopeuttaa rutiinityötä. Esimerkiksi Hugging Face ja ServiceNow Research ovat julkaisseet StarCoderin, joka on täysin ilmainen, rojaltivapaa tuote, ja se on saatavilla kenelle tahansa. Se on koulutettu laajalla avoimen lähdekoodin datalla ja tarjoaa valtavan määrän koodikirjastoja useilla ohjelmointikielillä. StarCoder integroituu Visual Studio Code -editoriin ja vastaa kysymyksiin ohjelmoinnista.

GitHubin Copilot on toinen huomionarvoinen tekoälytyökalu, joka tarjoaa älykkäitä koodiehdotuksia ohjelmoijille. Se voi toimia lähes ajatustenlukijana, mutta toisinaan ehdotukset vaativat hienosäätöä. Copilotin käyttäjät ovat huomanneet sen tehostavan työn tuottavuutta ja parantavan koodin laatua.

Tekoäly avaa uusia mahdollisuuksia ’low code citizen developer’ -maailmassa. Ohjelmoinnin aloittaminen ja nopeuttaminen on entistä helpompaa, ja mahdollisuudet luoda monimutkaisia sovelluksia kasvavat. Kuitenkin tekoälyyn liittyy myös riskejä, kuten koodin laatuun ja tietoturvaan liittyvät kysymykset.

Ajattelen, että voisi olla jo nyt tärkeää, että ’low code citizen developerit’ ymmärtävät tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset, ja osaavat hyödyntää sitä vastuullisesti. Tekoälyllä on potentiaalia mullistaa ohjelmistokehitys, ja sen vaikutukset tulevat näkymään myös ’low code’ -kehittäjien työssä.

Katsoin tuoreen OpenAI GTP 4 Turbo julkaisun Youtubesta. Näyttää vahvasti siltä, että avusteinen tekeminen saa uusia ulottuvuuksia ja on tullut jäädäkseen.

Koetin katsoa myös ohjelmistoteollisuuden tulevaisuutta Tarot -korteista, mutta en saanut juuri toisenlaista synteesiä.

Terveisin,

Petri

jutteluhetki kanssani

Kirjoittaja

Petri Salo

Avainasiakaspäällikkö

Keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *