Vanhojen sovellusten modernisointia kannattaa miettiä silloin, kun järjestelmä toimii kuten pitääkin, mutta ylläpito on vaivalloista ja ehkäpä kallista.

Olemme vuosien saatossa uusineet lukuisia järjestelmiä, mukana on myös merkittäviä Lotus Notes järjestelmien modernisointeja. Kyllä, luit oikein. Suomessa on vielä paljon vanhaa Lotus Notes kantaa, joiden modernisointeja kannattaa miettiä ihan oikeasti.

Suosituin malli modernisoida vanhaa, tai luoda ihan uutta on tietenkin MVP-malli, sillä se mahdollistaa projektin nopean käynnistämisen ja asiakkaan tarpeiden ymmärtämisen alusta alkaen.

MVP-malli (Minimum Viable Product) tarkoittaa lyhyesti sanottuna pienintä mahdollista tuotetta/ratkaisua, joka sisältää tärkeimmät toiminnot ja ominaisuudet.

MVP-malli on erittäin hyödyllinen, kun asiakkaan tarpeet ja vaatimukset eivät ole täysin selkeitä tai ne saattavat muuttua projektin edetessä. Näin esimerkiksi silloin, kun on vaikkapa yritysostoja taustalla.

MVP-mallin avulla voidaan nopeasti testata ja validoida konseptia ja sen toimivuutta käytännössä, ennen kuin lähdetään rakentamaan täysimittaista sovellusta. Kustannusten näkyvyyttä voidaan ehkä paremmin ennustaa. Joskus ennustukset osuvat ihan nappiin, joskus joustetaan puolin ja toisin.

Koska ICT talo toimii teknologioiden päällä, pitää mainita esimerkkejä. Toki tekemisen välineitä voi olla muitakin, mutta alla hyväksi havaittuja.

  • JHipster on avoimen lähdekoodin kehys, joka helpottaa monimutkaisten web-sovellusten kehittämistä
  • Angular on edistyksellinen JavaScript-sovelluskehys, joka mahdollistaa responsiivisten käyttöliittymien rakentamisen
  • Java taas on yksi maailman käytetyimmistä ohjelmointikielistä, joka tarjoaa vakaan pohjan sovelluksen kehittämiselle

Yhdistämällä nämä teknologiat MVP-malliin, on mahdollista luoda nopeasti prototyyppejä ja kokeilla yhdessä asiakkaan kanssa erilaisia ratkaisuja asiakkaan vaatimusten täyttämiseksi.

Kun konsepti on validoinut ja asiakkaan tarpeet on ymmärretty paremmin, voidaan jatkaa täysimittaiseen sovelluksen kehitykseen.

 

Terveisin,

Petri

 

jutteluhetki kanssani

Kirjoittaja

Petri Salo

Avainasiakaspäällikkö

Keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *